WROCŁAWSKIE PIERNIKI – tradycja dłuższa niż toruńska?

23 listopada 2020

autor: Grażyna Woźniczka

Powszechnym przekonaniem jest to że pierwsze pierniki na ziemiach polskich i polska tradycja piernikarska jest najsilniej związana z miastem Kopernika czyli Toruniem. Źródła historyczne potwierdzają jednak że pierwsze pierniki na ziemiach polskich pojawiły się w Świdnicy na Dolnym Śląsku w roku 1293 a więc 100 lat przed pierwszymi udokumentowanymi źródłem mówiącym o piernikach w Toruniu. Jest to obecnie najstarsza znana wzmianka o wypiekaniu pierników na terenie Europy środkowej.

W dawnych czasach pierniki były bardzo drogie i stać na nie było tylko osoby bardzo majętne. Warto pamiętać że w dawnych czasach kilogram pieprzu był równowartością kilograma złota. Tradycyjne, prawdziwe pierniki składają się z mąki, miodu i przypraw takich jak pieprz, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, anyż, kardamon, kolendra i inne których proporcje w mieszance stanowią zazwyczaj skrzętnie skrywaną tajemnicę każdego piernikarza. 

 

 

 

 

Włąścicielką Piernikarni Wrocławskiej i jej Pani Ania, która czerpie z własnych, rodzinnych tradycji wypieków, ale stara się odtwarzać zapomniane odmiany pierników istniejących na Dolnym Śląsku.

Niezwykle ważne są dla Niej jakość półproduktów używanych do wypieku pierników oraz ich lokalne pochodzenie. Podstawowym składnikiem pierników jest dobrej jakości mąka z małego regionalnego młyna. Pierniki nie mogłyby zaistnieć bez prawdziwego miodu. Dostawcami miodu są małe pasieki zlokalizowane koło Wrocławia. Do produkcji pierników nie używa się oleju ani margaryny, a jedynie masła. Dobra mąka, prawdziwy miód i masło powodują, że smak pierników wrocławskich jest niepowtarzalny i wyjątkowy. Ponieważ o smaku i „pierności” piernika decydują właściwie zmieszane przyprawy, to duszą wyrobów jest autorska mieszanina przypraw, których proporcja stanowi tajemnicę właścicielki. Warto dodać, że w tradycyjnych piernikach nie ma środków konserwujących, polepszaczy smaku ani innych produktów nowoczesnej chemii cukierniczej.

 

 

Od września 2018 roku Piernikarnia Wrocławska jest członkiem Szlaku Kulinarnego Smaki Dolnego Śląska.

Pierniki Wrocławskie to naturalne, rękodzielnicze wyroby powstające w stolicy Dolnego Śląska, Wrocławiu, w Piernikarni Wrocławskiej. Inspiracją są dolnośląskie tradycje piernikarskie . Pierniki Wrocławskie nie są masową produkcją cukierniczą, wszystkie one są wykonywane ręcznie. W skład pierników wchodzą:

  • wiejska mąka z małych rodzinnych młynów z okolic Wrocławia
  • masło z małej mleczarni z Międzyborza
  • duża ilość pszczelego miodu bezpośrednio z pasieki
  • przyprawy korzenne zmieszane wedle własnej receptury.
  • w każdym z pierników nie może zabraknąć dużej dawki pieprzu, wszakże piernik to pieprzne ciasteczko.

W  piernikach nie znajdziecie oleju palmowego, polepszaczy smaku ani żadnych „E”. Przepis na piernik i ciasto piernikowe jest efektem wieloletniej rodzinnej tradycji i  własnych doświadczeń.  Właściciele starają się aby każdy klient był zadowolony z ich wyrobów i wkładają  całe serce w proces ich wykonania. 

 

 

Adres biura

Polka Travel sp. z o.o. spółka komandytowa
ul. Żytnia 10 lok 4
25-018 Kielce
NIP PL 959-177-16-55
wow@wowland.pl

Godziny pracy

pon-pt: 9:00-17:00

Bądź na bieżąco

Gwarancja ubezpieczeniowa:

  • Polka Travel: Gwarancja ubezpieczeniowa Signal Iduna nr M 516684 na kwotę 500.000 PLN